Læggenød

Læggenød er en alvorlig tilstand, der kan ramme alle hunner. Problemet opstår, når hunnen har svært ved at lægge sit æg. Der er flere faktorer, der spiller ind; bl.a. hendes alder og hendes adgang til kalk. Unge hunner, der lægger æg for første gang, er mest udsatte. Hunner, der lægger mange æg (eksempelvis alenegående hunner/ rugekulrede hunner), er også udsatte fordi æggene trækker kalk ud af kroppen. Når kalkdepoterne tømmes, kan æggets skal ikke opbygges og bliver pergamentsagtig eller går itu.

Symptomer: Fuglen virker usikker på benene og har svært ved at sidde på en pind, fordi ægget presser på. Derfor vil hun ofte krybe sammen på bunden. Hendes bug er opspilet, hun er svag, stritter med fjerene og lukker
øjnene.

Forebyggelse og behandling: Når hunnen viser tegn på læggenød hjælper det at give hende varme; f.eks. under en infrarød varmepære. Håndtering af hunnen skal foregå med største forsigtighed, fordi ægget kan gå itu inde i
hende og forårsage bughindebetændelse, hvis man er for hårdhændet. Lægger hun ikke sit æg relativt hurtigt, må hun omgående bringes til dyrlæge da hun ellers kan dø.

Læggenød kan til dels forebygges ved at sørge for, at hunnen får rigelig motion, er i god form og ikke overvægtig, får tilstrækkelig varme, har adgang til kalk og samtidig får D3-vitamin. Uden dette vitamin kan hun ikke optage kalcium. Vitaminet findes i de fleste typer levertran – spørg din dyrlæge.

2 Comments

Add Yours

Det er sjovt at spille Sweet Bonanza med indskud for penge, især fordi du ikke behøver at lave store indsatser. Det giver deltagerne mulighed for at strække deres penge og bruge dem i små portioner på forskellige niveauer. På den måde kan du spille så længe du vil og behøver ikke at bekymre dig om at løbe tør for penge på din konto. Sweet Bonanza https://sweet-bonanza-xmas.com/da/ er let at vinde, og det er derfor, at dette spil er elsket af millioner af mennesker.

Skriv et svar