Ædelpapegøje

Latin: Eclectus roratus

Ædelpapegøjerne omfatter kun en enkelt art, som til gengæld findes 10 forskellige racer af på øerne i det indonesiske hav.
Fuglen er sjælden i Danmark, da der kun indføres få eksemplarer. Fuglene er meget nysgerrige og lærenemme, og kan lære at tale.
Pga. den store farveforskel imellem kønnene, troede man i mange år, at der var tale om to forskellige arter.

Ædelpapegøjer er disponible for “Toe tap” som er en lidelse hvor de ufrivilligt ryster/dirrer med foden. I værste fald kan det blive så slemt, så de ikke kan holde fast om pinden. Undgå farvet foder (pellets) og vitamintilskud for at reducere risikoen for Toe tap.

Kendetegn

Hannen har grøn fjerdragt med røde flanker og røde undervingefjer. Overnæbbet er orangegult – undernæbbet er sort. Orangerød iris.
Hunnen har rød fjerdragt med blå bug og blåt bryst. Næbbet er sort. Iris er gul.

Længde: 35 cm

Føde

Ædelpapegøjer har efter sigende et lidt anderledes fordøjelsessystem end andre papegøjer og bør derfor ikke få vitamintilskud (men naturligvis gerne vitaminer i naturlig form som frugt/grønt mm.) og heller ikke mad som indeholder farvestoffer.

Opdræt

Fuglen er meget sart – specielt som nyimporteret. Den kræver meget varme, og skal derfor holdes inden døre det meste af året. Et bur på 1 x 2 meter vil være passende til dette.
Det er meget sjældent, at det er lykkedes at opdrætte ædelpapegøjer i fangenskab. Der skal anvendes en stor redekasse 35 x 35 i bunden og 50 cm høj.

Der lægges kun to æg. Hunnen er alene om rugningen, der varer 28 dage. Ungerne forlader først redekassen 8 uger efter klækningen.

Arter

Ædelpapegøje Eclectus roratus
Ny Guinea Ædelpapegøje Eclectus roratus polychorus

Papegøje