Der findes flere alvorlige sygdomme, der skyldes forkert og mangelfuld ernæring. Mange af dem kan forebygges ved at sørge for, at ens fugl får et optimalt og ernæringsmæssigt korrekt foder.
Vitamin A – mangel
Mangel på vitamin A giver en række alvorlige symptomer. Som med de øvrige ernæringssygdomme skyldes de, at fuglen får mangelfuld kost og dermed fejlernæres. Mest udsatte er fugle, der har frø som grundfoder; da tørre frø ikke indeholder nævneværdige vitaminer/mineraler.
Symptomerne kan være hyppige infektioner i luftvejene, hævelser og bylder i mund og på tunge, stresset udseende.
Forebyggelse og behandling: Vitamin A mangel forebygges primært gennem en velafbalanceret kost med masser af frugt og grøntsager. Hvis din fugl ikke er glad for frugt og grønt bør du supplere med vitamintilskud. Er manglen udtalt med svære symptomer, kan der gives injektioner med vitamin A.
B-avitaminose
B-avitaminose er betegnelsen for det sygdomsbillede, der opstår, når fuglen har vitamin B mangel. Som nævnt ovenfor er vitamin B en stor gruppe af vitaminer, der har indflydelse på mange funktioner hos fuglen; særligt i forbindelse med centralnervesystemet.
Symptomer: Lammelser, almen svækkelse, tvangsbevægelser og forvridning af hovedet.
Forebyggelse og behandling: B-vitaminmangel forebygges ved at sørge for, at fugle får en ernæringsmæssigt optimal foderdiæt; evt. suppleret med et multivitamintilskud. Det er værd at have med i baghovedet, at visse tarmparasitter; f.eks. coccidier æder B-vitaminer; så fugle, der har fået konstateret tarmparasitter bør have ekstra B-vitaminer i en periode. Spørg din dyrlæge til råds.
Rachitis/ engelsk syge
Rachitis er en stofskiftesygdom, der primært rammer ungfugle og skyldes mangel på vitamin D samt kalk og fosfor.
Symptomer: Misdannelser i skelettet. Den utilstrækkelige optagelse af D vitamin, kalk og fosfor betyder, at fuglens skeletdannelse forstyrres. En syg fugl har ofte krumme ben, fortykkede led samt krumninger på rygsøjle og brystben. Alt efter, hvor fremskreden sygdommen er, vil fuglen miste evnen til at kunne sidde oprejst på en gren. Til sidst vil den ligge hjælpeløs på jorden uden at kunne bevæge fødderne.
Forebyggelse og behandling: I de fremskredne stadier er forsøg på behandling virkningsløs. Forebyggende bør man sikre, at unger/ungfugle får tilstrækkeligt vitamin D samt foderkalk – og iøvrigt holdes på en ernæringsmæssigt optimal kost.
Hos voksne fugle vil symptomerne især være spontant brækkede knogler (især brækkede ben, da de bærer fuglens vægt) fordi knoglerne bliver bløde og skrøbelige af mangel på kalktilførsel. Dette er yderst smertefuldt for fuglen. Også krumning af vinger og ben ses; fordi fuglen kryber rundt og støtter på vingerne når benene ikke længere kan bære vægten. Dermed flyttes vægten til vingerne og det kan de ikke holde til i længden.
Vitamin D dannes naturligt ved bestråling med ultraviolet lys – når huden rammes af solens stråler/ visse typer kunstig belysning. For vildtlevende og udendørsvolierefugle er problemet derfor ikke stort. Men fugle, der lever indendørs uden adgang til sollys, er i fare for at udvikle D3-vitaminmangel. Derfor er det en god ide at give disse fugle et tilskud (og nødvendigt, hvis fuglen lever på en frødiæt) eller evt. investere i en type kunstig belysning (f.eks. full-spectrum), der “efterligner” sollyset og dermed giver mulighed for naturlig dannelse af D vitamin hos fuglen.
For fed kost
Mange tamfugle får en al for fed kost. Igen er fugle, der har frø som grundfoder, mest udsatte; medmindre de samtidig får masser af frugt og grønt.
Symptomer: overvægt, almen svækkelse, fedtlever, akut leversvigt, sløvhed.
Forebyggelse og behandling :Forebyggelse sker gennem en ernæringsmæssigt afbalanceret kost. Har du en fugl, der begynder at vise symptomer, bør du korrigere dens kost. Det kan du gøre ved f.eks. at fjerne de olieholdige frø (solsikke, safflor mv. ) fra dens foderblanding og give masser af frugt og grøntsager. Du kan også overveje at supplere med pellets. Skift sukkerstænger og lignende ud med frugtgodbidder. Sidst, men ikke mindst, er det også vigtigt at holde din fugl i en sund fysisk form – det vil sige motion hver dag udenfor buret
Struma/ Basedovsk syge
Struma skyldes mangel på jod i føden. Jod er en forudsætning for, at skjoldbruskkirtelen kan fungere. Ved struma svulmer kirtelen op til 5 gange sin egen størrelse og dermed trykker den på både luftrør og kro. Sygdommen rammer især undulater.
Symptomer: Opkastninger, åndedrætsbesvær, forstørret skjoldbruskkirtel.
Forebyggelse og behandling: Forebyggende bør du sørge for, at din fugl får en ernæringsmæssigt optimal diæt, så også jodbehovet dækkes. Til især undulater, der oftest rammes, anbefales at give en jodmineralblok i buret, som fuglen altid har adgang til. Struma kan behandles med jodtilskud; men ved fremskreden sygdom er det også nødvendigt med hormonbehandling (skjoldbruskhormon). Spørg din dyrlæge.