Giftigt for fugle

Avocado: Meget giftig og hurtigt dødbringende.

Rabarber: Indeholder meget syre og kan indeholde rester af oxalsyre, selv efter tilberedning.

Oliven: Indeholder meget olie og salt og hvis de ikke er ordentligt tilberedt kan de indeholde giftstoffer fra fremstillingsprocessen.

Aubergine: Kaldes også “æggeplante”. Kan indeholde let forhøjede værdier af solanin, der kan forstyrre papegøjers fordøjelse eller det der er værre.

Asparges: Asparigin, der giver den karakteristiske smag, kan give papegøjer alvorlige maveonder.

Chokolade: Indeholder theobromin er giftig for papegøjer. Indtagelse kan resultere i åndedræts- og hjerteproblemer og i sidste instans døden.

Koffein: Alt, der indeholder koffein (the, kaffe, cola) kan give hjerteproblemer og lede til hyperaktivitet.

Mælk: Mælk og fløde i større mængder kan ikke fordøjes ordentligt af papegøjer og ved længere tids anvendelse giver det fordøjelsesproblemer.

Alkohol: Alt, der indeholder alkohol, bør ikke serveres for papegøjer!

Giftige stueplanter, blomster og træer

De af os, der holder vores fugle som tamfugle indendørs, har fuglen/e ude at flyve i stuen hver dag. Derfor er det vigtigt at være opmærksom på, hvilke farer der gemmer sig for et nysgerrigt papegøjenæb! En af dem er vores indendørsbeplantning i form af potteplanter, afskårne blomster og småtræer, der uden tvivl vil have gøjens interesse. Her er en liste over de mest almindelige og giftige indendørsplanter.

Potteplanter: Primula, azalea, rhododendron, clematis, lobelia, tobaksplante, hortensia, mistelten, kristtjørn, julestjerne.

Blomster: Anemone, erantis, vintergæk, tulipan, påske/pinseliljer, hyacint, liljekonval.

Småtræer/buske: Enebær, taks, efeu, vedbend, guldregn, blåregn, buksbom. Alle arter af Prunus (f.eks. abrikostræ, kirsebærtræ og blommetræ) frigiver cyanid hvis fuglen gnaver i dem og således indtager dele af planten.

Det er vigtigt at huske på, at vores papegøjer ikke er tilpasset vore danske planter. F.eks. ville en solsort aldrig finde på at spise af en guldregn, men en nysgerrig papegøje kaster sig gerne over en gren i en vase eller lignende. Samtidig er danske vildfugle gennem mange år tilpasset naturen herhjemme; og fordi en gråspurv gnaver i f.eks. en hyldegren er det ikke
ensbetydende med, at du trygt kan tilbyde din gøje samme type gren til gnavning. Derfor: Vær omhyggelig med, hvilke planter din fugl har adgang til under sin daglige flyvetur

Giftigt ved indånding

I vores dagligdag med fuglen er der nogle ting, vi skal være ekstra opmærksom på; nemlig at fugles åndedrætssystem er anderledes en vores. Det betyder, at fuglen er meget følsom overfor indånding af gifte; ting, som vi måske slet ikke tænker på kan skade fuglen.

Farvede/duft stearinlys: Farvede stearinlys og især guld- og sølvstearinlys afgiver giftige luftarter, når de er tændt. Det samme gælder de såkaldte duftlys, der afgiver en parfumeret/aromatisk duft.

Teflon: Teflon hedder også polytetrafluoetylene (forkortes PTFE) og bruges som overfladebelægning på mange af de ting, vi bruger i husholdningen. Når teflon bliver varm/overophedet afgiver det særdeles giftige luftarter; både for os mennesker, men i særdeleshed vore fugle. Teflondampe dræber hurtigt Teflon bruges bl.a. på visse typer stegepander og gryder, i visse typer hårtørrere, selvrensende ovne og visse elektriske apparater.

Tobaksrøg: Tobaksrøg er skadelig for fugle; såvel som for mennesker.

Æteriske olier: Æteriske olier eller duftolier anvendes i duftlamper. Når olien fordamper, afgiver den giftige luftarter.

Giftige ting i vores husholdning

Uden vi måske er klar over det, har vi alle mange produkter og ting, som vi bruger i vores husholdning og dagligdag, der er meget giftige for fugle.

Fgl. I husholdningen almindeligt forekommende ting, er yderst giftige for fugle:

Acetone
Ammoniak
anti-frostmiddel
arsenik
blegemiddel
borsyre
kobber- og messing pudsemiddel
farver/tush’er
deodoranter
vaskepulver
desinficerende midler
epoxylim
skyllemiddel
plantesprays
benzin
geværolie
krudtpulver
hårsprays
ukrudtsmidler
insektmidler
jod
petroleum
lighter gas
linoleum
tændstikker
mølkugler
saltsyre
svampe/paddehatte
neglelak
neglelakfjerner
ovnrens
maling
fortynder
parfume
kemiske hårprodukter (farve, permanentvæsker)
fikservæske
rottegift
medicin
husholdningssprit
barberskum
aftershave
pletfjernere
stryknin
svovlsyre
lim
terpentin
vinduespudsemiddel.

Zinkforgiftning

Zink og papegøjer

Zinkforgiftning er blevet en klinisk signifikant faktor hos stue- og volierefugle. Zink kan lede til primære sygdomme eller det kan være en del af en klinisk sygdom. Det er vigtigt for fugledyrlæger og fugleejere at have
en forståelse for den rolle, zink spiller i fugles sundhed og sygdomme.

Zinkforgiftning er beskrevet hos mange forskellige fuglearter. I undersøgelser foretaget på nymfeparakitter gav man dem en høj eller lav dose af zink fra galvaniseringen. Alle nymfeparakitterne, der fik høj dosis, blev alvorligt syge og døde eller måtte aflives indenfor 2 uger. Selv gruppen af nymfer, der kun fik lav dosis, udviklede alvorlig, kronisk sygdom.

Symptomerne på zinkforgiftning er ofte ikke-specifikke og for at kunne identificere problemet kræves en grundig undersøgelse og zinktest. Det er velkendt, at tråd, der galvaniseres efter svejsningen, indeholder nok zink til at forårsage sygdom; så bure bør renses med en stålbørste og eddike før man sætter fugle derind. Fugle behøver ikke at indtage metalstykker for at blive syge; da zink kan vaskes ud af buret med regnvand, som fugle kan drikke.

Fugle vil altid være tilbøjelige til at lege med og tygge på legetøj, burets tremmer og låse og kan blive akut forgiftet af zink. Ved en akut forgiftning kan fugle kaste op og stoppe med at æde. Der ses ofte omfangsrige, grønne klatter; og også pludselige dødsfald forekommer.

Ved kronisk sygdom kan der forekomme forstyrrelser i mave-/tarmkanalen. Nyreskade kan resultere i at fuglen udvikler øget udskillelse af urin samt øget indtagelse af drikkevand. Fjerplukning ses ofte hos kakaduer med zinkforgiftning; men også conurer udviser ofte fjerplukning. I et studium foretaget af en fugledyrlæge i Californien testede man 43 kakaduer, der mistænktes for at have zinkforgiftning; og af disse viste 37 sig rent faktisk at lide af zinkforgiftning og 37 plukkede fjer. 97% af disse fugle stoppede med at plukke sig efter behandling imod zinkforgiftning og ændringer i deres miljø. Kakaduer, der plukker sig, bør derfor undersøges for zinkforgiftning. Tilsyneladende er fugle meget følsomme overfor forgiftning med zink.

Der er mange zinkkilder. Enhver form for hvid belægning på burets tremmer bør fjernes, før buret anvendes til fugle, da belægningen indeholder zink. Føden kan udvaske zink fra volierens tråde, så opdrættere skal være forsigtige med ikke at fodre direkte ved tråden. Selvom pulverbelagte bure idag er meget populære er belægningen oprindeligt udviklet til behandling af havemøbler; og nogle af pulvertyperne indeholder zink. De fleste bure er sikre og indeholder 0-50 ppm zink, men enkelte burtyper kan indeholde zinkværdier på over 5000 ppm; selvom det er sjældent.

Hængelåse og visse legetøjsophæng har høje zinkværdier. Det sikreste er at udskifte burets hardware med ting af rustfrit stål. Brug aldrig galvaniserede foder/drikketrug. Mange tilsætningsstoffer og visse sukkerstænger indeholder meget zink. Visse typer maling og lak indeholder også zink; ligesom mange typer lim gør. Gaffatape, køkkenting, twist, remote controls, gulvbelægning og gulvlim kan alle indeholde zink. Der kan forekomme væsentlige mængder af zink i limen på papirhåndklæder og toiletruller. Derfor bør fugle ikke gives disse ting som beskæftigelse. Mønter indeholder zink og fugle bør aldrig have lov at lege med pengemønter. (Dette er grunden til, at man aldrig må kaste mønter ind i dyrenes bure i zoo )

Diagnosticeringen af zinkforgiftning er baseret på fuglens sygehistorie, fysiske undersøgelser og laboratorietests. Det er vigtigt at huske, at en fugl
ikke nødvendigvis behøver at have synligt (på røntgen) metal i maven for at lide af zinkforgiftning. Jeg har hørt nogen sige, at de havde udelukket forgiftning med tungmetaller ved hjælp af røntgen fordi ingen metal var synlig. Den eneste måde, man kan udelukke en forgiftning med tungmetaller, er at undersøge blodet for zink og bly.

Zinkforgiftning kan ligne mange andre sygdomme fordi symptomerne er så vage og uspecifikke. Det bør altid tages i betragtning ved fjerplukning. Det kan ligne proventrikel dilatationsygdommen (PPD).

Zink er ret almindeligt forekommende i vores miljø og det er vigtigt at vi, som vore fugles tjenere, tager alle forholdsregler mod at de indtager zink. Giv din fugl et sikkert og ugiftigt miljø og vurder alle bure, alt udstyr, legetøj og foderskåle for at sikre, at de ikke er til fare for fuglen.

Kilde

Margaret A Wissman, 1999
http://www.exoticpetvet.net