Gode melorm er godt foder

Mange kender melorme som foder til frugt- og insekt-ædende fugle, men de er også et godt tilskudsfoder til næsten alle de typer af fugle som vi beskæftiger os med. Også papegøjer og parakitter æder insekter i større eller mindre mængder i naturen, så derfor bør det heller ikke mangle i volieren.

Du kan ikke nøjes med at købe

Man kan anvende mange slags insektfoder, men melorme er nok en af de slags insekter der er nemmest at opdrætte og anvende. Det er dog ikke tilstrækkeligt blot at købe nogle melorme og lidt hvedeklid for at fodre sine fugle.
Den gode fodermelorm har haft et godt og næringsrigt melormeliv, før den kom i maven på en sulten fugl.
Jeg kan anbefale følgende metode til at opdrætte melorm.

Fire gange så mange

Under normale danske forhold vil melormen (eller mere korrekt melskrubben, som billen hedder) have et generationsskifte om året, men ved at optimere levevilkårene kan vi firdoble produktiviteten. Det kræver tre ting: varme, fugtighed og god fodring.

Køleskabet

Det optimale klima for opdræt af melorm er en temperatur på ca. 27oC og en relativ luftfugtighed på ca. 70%.
Dette klima laves forholdsvis nemt i et kasseret køleskab. Nederst i skabet anbringes en 40W Elstein varmepære samt en lille blæser til at fordele varmen i hele skabet. Temperaturen styres af en termostat der tilsluttes varmepæren.
Fugtigheden måles med et almindeligt hygrometer der ophænges i skabet. Til at holde den rette fugtighed i skabet placeres et antal skåle med vand i køleskabslågen. Afhængig af de ydre forhold skal antallet af vandskåle reguleres after årstid og vejr. Til opbevaring af de enkelte kulturer anvendes plasticspande eller andre åbne beholdere med glatte sider så biller og larver ikke kan kravle ud.

Nu skal ormene i

Nu er der klar til at starte den første kultur. Den valgte beholder fyldes 1/3 med hvedeklid, som ormene kan opholde sig i. Den første portion orme købes ved dyrehandleren eller hvor du kan købe dem i dit område.

Godt foder til gode orm

Melorm der kun lever i og æder hvedeklid har en meget ringe foderværdi. Derfor er det nu at ormene skal gøres til et godt foderemne. Det gøres ved at fodre ormene med et sundt og nærende foder som laves af følgende ingredienser:

250 g hvedemel
250 g havregryn
100 g soyamel
70 g majsmel
30 g tørgær
1 spsk vitamin- og mineralpulver

Foderet skal være tørt og gives tørt med 1- 2 spsk dagligt. Foderet lægges i en bunke på midten af kulturen. Ved at se om der bliver ædt op eller ej kan man regulere mængden i forhold til størrelse og mængde af melorm i kulturen. Samtidig med tørfoderet skal der fodres med revet gulerod og småtskåret æble. Melorm der er fodret med dette foder her en væsentlig højere foderværdi en melorme der blot holdes i klid. Samtidig udvikler de sig hurtigere så man kan holde sig selv forsynet med foder.

Flere kulturer

Lige så snart man ser at nogle at ormene har forpuppet sig, tager man pupperne fra til en ny kultur. Der går ikke lang tid fra at pupperne har udviklet sig til biller til man kan se de meget små nye melorme i den nye kultur. Så skal der bare fodres til de er store nok. Det er hensigtsmæssigt at have 4 – 6 kulturer i gang på hvert sit udviklingsstade. Størrelsen af kulturerne afhænger af hvor mange melorm man skal bruge om dagen.