Gråpapegøje/Grå jaco

Arter

Grå Jaco/Rødhalet Grå Jaco – Psittacus erithacus
Brunhalet Jaco – Psittacus erithacus timneh

Beskrivelse

[symple_column size=”two-third” position=”first”]
Grå Jaco – eller Gråpapegøje som den også kaldes – er en meget populær tamfugl, der har let ved at lære at tale. Som nyindført er fuglen sart og ofte sky, og der kræves derfor længere tids allkimatisering. Dette gælder især ungfugle. Det anbefales derfor så vidt muligt at anskaffe en håndopmadet fugl opdrættet i Danmark som tamfugl.

Kendetegn

Grå fjerdragt. Fjerene på hoved og nakke er kantet med gråhvidt, hvorved der fremkommer et skællet mønster. Gumpen er lysegrå, svingfjerene mørkegrå. Halen sort med røde overhaledækfjer (dog brunlige på p.e.timneh arten). Hannen er som regel lidt større end hunnen
Ungfuglene har mørkegrå iris hvorimod de ældre fugle har lysegul iris.

Bemærk: Som enlig tamfugl knytter Jaco sig ofte til en enkelt person, og er afvisende overfor alle andre. Kræver megen beskæftigelse og opmærksomhed som tamfugl.
[

Størrelse

ca. 38-45 cm (rødhalet), 32-40 cm (brunhalet)

Gennemsnitsalder

50 år

Føde

Solsikke, majs, havre og hvede samt hirsekolbe. Hertil frugt, bær, nødder samt friske grene.

Levested

Afrika. Udbredt i tropeskove fra Guineas kyst til det vestlige Kenya og Tanzania samt Elfenbenskysten.
Som tamfugl skal de holdes i et bur på mindst 70×70 cm i grundareal og 1 meter i højden. Det anbefales endvidere at have en papegøjestander med klatrefaciliteter.

Flere fugle kan med held holdes i kraftigt bygget voliere og kan selv under disse omstændigheder blive tam og fortrolig.

Efter akklimatisering er fuglen ikke sart overfor lave temperaturer og kan tåle korte perioder med let frost.

Opdræt

Det kan være vanskeligt at finde sympatipar. Grå jaco er dog opdrætte med success flere gange.
Redekassen skal være stor – helst en udhulet træstamme med et bundlag af tørvestrøelse eller græstørv med jordsiden opad.
Der lægges 2-4 hvide æg. Rugetiden er ca. 30 dage. Ungerne bliver på reden i 10 uger – i denne periode skal fuglene have rigeligt med spiret frø, opblødt franskbrød samt bær og frugt til opmadning.

Typisk pris

Ca. 4.500 – 5.000 kr. Man kan dog også få en ældre fugl for ca. 2.500 kr. evt. med bur, men bør så undersøge hvorfor folk pludselig ønsker at sælge den