Det er bedst at fodre havens fugle hele året rundt – på den måde bliver de mere fortrolige med foderpladsen…og dig…inden vinteren holder sit indtog.
Og det er jo en sand fornøjelse at sidde og studere de mange forskellige fugle fra vinduet.
Foderpladsen
Foderpladsen skal helst være placeret, således at fuglene kan holde øje med eventuelle farer f.eks. naboens kat og spurvehøgen – og gerne i nærheden af et træ eller buske, hvor de hurtigt kan søge ly. Og så selvfølgelig så du selv kan nyde synet fra vinduet. Dog skal foderpladsen helst være placeret omkring 5 meter fra dit vindue, da der ellers let kan ske ulykker hvis din fugl flyver mod ruden. Her kan de selvklæbende silhouetter af fugle anbefales.
Foderbrættet kan have mange udformninger – det bedste er dog hvis det er overdækket og forsynet med kanter. På den måde forbliver foderet tørt og det blæser ikke ned på jorden. Er der ikke tag på foderbrættet bør der bores huller i bunden, så vandet kan løbe af. Et tag over brættet er dog en rigtig god ide, da fuglene udover at have ly for uvejr og vind, også er i sikkerhed for rovfugle. Rundt omkring i byggemarkeder, supermarkeder og isenkræmmere er der også et bredt udvalg af foderbrædder, men også smarte foderautomater til større frø og nødder. En gang imellem bør foderbrættet tømmes for gammelt foder og ekskrementer.
De fleste fugle foretrækker fodring i en passende højde, men bl.a. fasaner, finker, krager og turtelduer tiltrækkes også ved fodring på jorden.
Foder
Jo mere forskelligt foder man tilbyder, desto flere forskellige fuglearter kan man tiltrække. Fuglene foretrækker frøblandinger med mange fede frø (solsikke- og hampefrø) og mejsekugler med højt fedtindhold. Det kan altså godt betale sig at give lidt ekstra for en god frøblanding.
Hører man til den kreative type kan man med fordel selv lave “fedtkugler”. Se Opskrifter nedenfor. Særligt blåmejser, musvitter og måske grønsisker og spætmejser foretrækker denne form for foder, da disse har tilpasset sig fodring i træerne, og kan derfor holde sig fast med hovedet nedad, mens føden indtages.
Udover fedtkugler, kan jordnødder med skal, større nødder og popcorn ophænges på en snor eller kæde.
Forslag til foder
– Solsikke- og hampefrø
– Vildtfugleblanding
– Korn og juleneg
– Nødder og mejsekugler
– Brød (kan opblødes så det ikke svulmer op i fuglenes maver)
– Fedt
– Tørret frugt (bør opblødes)
– Frisk frugt (særligt pære og æble)
– Revet ost (er særlig populært hos rødkælken)
– Usaltede jordnødder
– Melorme og røde orme (levende) indeholder mange proteiner
– Mad fra husholdningen (hårdkogte æg, kartoffelskræller, bagværk, kiks mv.)
Som tommelfingerregel bør foder der er for tørt eller salt ikke tilbydes, da dette kan være til fare for fuglene.
Opskrifter og ideer til godbidder
– Udhul et (overmodent) æble, og fyld kogt ris, frø, tørret opblødt frø og bær i. Server med det samme.
– Smelt svine-, fåre- eller oksefedt og tilsæt frø, opblødte bær, nødder, rosiner og majskerner. Hæld blandingen i en halv kokosskal, et plasticbæger, et tæt net eller en anden form, og træk en snor, ståltråd eller kæde igennem. Dæk evt. snoren med flere frugter og nødder, hvis den stiger op til overfladen. Blandingen stivnes og tages evt. ud af formen, hvorefter den serveres i et træ eller hængende ned fra foderbrættet.
– Opblød krummer af groft brød og bland med opblødte bær, frø og nødder. Smør en brødform og tilsæt blandingen, der presses godt sammen. Bag i ovnen ved middel varme til overfladen er gylden og brødet slipper formens sider (ca. 15 min.) og lad brødet køle af inden det serveres.
Fugle du typisk kan se ved foderbrættet
– Blåmejse
– Bogfinke
– Dompap
– Grønirisk
– Gråspurv
– Gulspurv
– Gærdesmutte
– Jernspurv
– Kernebider
– Kvækerfinke
– Musvit
– Ringdue
– Rødhals
– Skovspurv
– Solsort
– Spætmejse
– Tyrkerdue
Er man først begyndt at fodre om vinteren, er det nødvendigt, fortsat, at være meget trofast med fodringen. Hvis fuglene flyver til dit foderbræt med uforrettet sag, kan det koste værdifuld energi.
I de hårde vintermåneder er det bedste fodringstidspunkt om morgenen – på den måde slipper fuglene for at bruge unødig energi på søgning efter mad. Men det kan godt anbefales at der fodres yderligere en gang henaf den sene eftermiddag, så der hele tiden er føde.
Der bør desuden altid være adgang til vand når der fodres med tørt foder.
God fornøjelse.
Kilder
Gyldendals Guide til Havens Fugle
DOF’s hjemmeside
Egmonts Byg selv fuglehuse