Hvis din fugl flyver væk

Amazonpapegøje i træHvis en fugl slipper fra dig og flyver væk er der ingen grund til at give op på forhånd. Ganske vidst kan den nå at flyve langt væk, men ikke længere end det er muligt at få den tilbage til dig. Vi har mange eksempler på fugle der kommer tilbage til deres ejere, enten på egen hånd eller fordi de bliver fundet.

Ser du fuglen flyve væk, er det vigtigt at du først og fremmest bemærker hvilken retning den flyver i. Flyver den i samme retning som vinden blæser kan du regne med at det nogenlunde er den retning fuglen vil blive båret indtil den finder et sted at lande.

Er det en tam fugl som evt. kommer når du kalder er det bedste du kan gøre at følge fuglen med det samme. Har du en cykel stående er det den smarteste måde at komme frem på.

Er fuglen ikke tam skal du sørge for at have 1 – eller endnu bedre, 2 – net med i hånden.

Finder du ikke fuglen med det samme, må du hjem og sprede rygtet om din bortfløjne fugl.

Bor du på landet med masser af marker rundt omkring er du godt sikret. Det er sjældent at en fugl der ikke er vant til ikke at være begrænset bevæger sig ud over en større mark. Bor du i tæt bebyggelse eller tæt på store skove er det en større – men ikke umulig – opgave. Her er fordelen at folk bor tæt sammen og ofte er opmærksomme på hvad der sker rundt omkring dem.

Finder du ikke fuglen i første forsøg skal du straks ringe til lokalradioer og høre om ikke de har lyst at efterlyse direkte i radioen. Kontakt også politiet og Falck og meld fuglen savnet. Print en masse løbesedler ud gerne med foto og hæng op rundt omkring på lygtepæle, i lokale forretninger, hos dyrlæger osv. Udlov allerhelst en dusør.

Finder du fuglen er det vigtigt ikke at panikke. Er fuglen tam gælder det om stille og roligt at få kontakt til den, og få den til at slappe af. Den er højst sandsynligt en eller anden grad af skræmt, og bør derfor tales til ro. Ofte vil en papegøje vælge at sætte sig så højt som muligt. Stil dig et godt stykke fra fuglen, og kald roligt på den. Du kan være heldig at fuglen med det samme kommer ned til dig. Hav tålmodighed.
Kommer fuglen ikke – måske fordi den er for skræmt – må du have fat i en stige, eller simpelthen selv kravle op efter fuglen. Bevæg dig roligt og tal til fuglen. Får du fat i fuglen gælder det om at holde fast, så ikke den flyver fra dig.

Er fuglen ikke tam, er det ofte sværere at få fat i den, og det ideelle er at I er flere om at fange den. Én der kravler op efter den, og en der holder øje med hvor den evt. flyver hen hvis den stikker af. Kravl også roligt op efter den mens du taler til den. Forsøg at få fuglen i nettet. Har du to net kan du snildt fange fuglen ved at samle nettene omkring fuglen.

Finder du ikke fuglen den første dag er der stadig ingen grund til at give op. En rimelig robust fugl kan sagtens klare en hel sommer på egen hånd, især hvis der er mange haver som fodrer. Led hver dag og bed gerne venner og bekendte om hjælp. De bedste tidspunkter at lede på er om morgenen når det bliver lyst, og i skumringstimen, hvor fuglene fløjter inden de går til ro. Hvis du har andre papegøjer så sæt dem udenfor og lad dem kalde med.

Hold vinduer åbne og sæt foder i vindueskarmen eller omkring volieren, hvis fuglen bor i sådan en.

Held og lykke