Infektion med koppevirus

Infektioner med koppevirus rammer oftest unge fugle. Alt efter hvor virus rammer, kan infektionen opdeles i 2 typer: tør og våd. Den tørre type rammer huden mens den våde type rammer mund, hals og luftrør. Herudover findes en sjælden type, der rammer blodet og forårsager blodforgiftning.

Symptomer: Tør type: rød og irriteret hud på nøgne hudområder. Virusset kan ikke inficere sund og rask hud; men er der et gammelt sår eller en rift kan virus få fodfæste. Våd type: Grå/brune osteagtige pusophobninger i mund, hals og luftrør. Når man fjerner belægningen vil det fremkalde voldsom blødning. Symptomerne på den våde type ligner symptomerne for aspergillose, trichomoniasis og infektion med candida.

Forebyggelse og behandling: Man mener, at virusset kan leve i omgivelserne i årevis. Den tørre type rammer hyppigst rovfugle, duer og spurvefugle; mens den våde type hyppigst rammer papegøjefugle (især amazonpapegøjer og ara), duer og stærefugle. Når en fugl bliver rask er den immum overfor angreb af samme type i ca. 8 mdr. Spørg din dyrlæge til råds.

Blodforgiftning
Denne ret sjældne variant af koppevirus rammer næsten udelukkende kanarier.

Symptomer: Fuglen virker pludseligt sløv, har svært ved at trække vejret og puster sig op. Døden indtræder oftest i løbet af 3 dage.

Blodforgiftning diagnosticeres ved obduktion ved at der ses blødninger i lungerne, fedtansamlinger omkring leveren og rødmen omkring organerne i fordøjelsessystemet.