Buret
Grene bør altid være fra naturen. Sandpapirsbelægning, rundstokke og plastikpinde er ikke gode for fuglefødder, og bør undgås. Find nogle grene fra bl.a. frugttræer (som du altid kan regne med er tålelige for fuglen) i ikke befærdede områder. Pindene skal udskiftes så ofte som muligt, således at de hele tiden har frisk bark og træ.
Selve buret bør ikke være mindre end at fuglen kan flyve fra den ene ende til den anden. Et bur skal altid være firkantet, og helst aflangt samt med horisontale tremmer på minimum to sider, så fuglen kan kravle i buret. Buret skal placeres således at fuglen ikke udsættes for træk eller direkte sol. Står buret udenfor (om dagen) i direkte solskin, kan der lægges et tæppe over den ene halvdel.
Bundlaget kan med fordel være et par avissider. De er hurtige at udskifte en eller to gang om ugen (eller efter behov) og er stort set gratis. Sand kan også bruges, men er ikke en nødvendighed. Rygterne om at fugle har brug for sand og småsten i deres kro, stammer fra en tid hvor man kun havde høns og duer som hobbyfugle. Disse fugle skal have småsten i kroen/kråsen – men det er fordi de spiser frø med skaller på. De fleste af nutidens hobbyfugle knækker som bekendt frøene, og indmaden fra frøene er så blød, at de ikke har samme knusebehov.
Legetøj er en af de bedste beskæftigelser for fugle i bur. Legetøj kan laves selv af reb (sisal), træklodser, plastikting, børnelegetøj osv. Flere forretninger sælger også legetøj til både små og store fugle – som fx Os med Kæledyr der har et bredt udvalg i kvalitetslegetøj uden farlige kemikalier.
Fodring
Æggefoder kan købes eller laves selv af 50 % hårdkogte æg og 50 % rasp. Finhak æg og mos det sammen med rasp til en sprød, ikke klæbrig, masse, hvori du kan blande en begrænset mængde af f.eks. reven gulerod, knuste hundekiks, havregryn, druesukker mv. Server i et par timer, inden æggene i foderet bliver harsk.
Frugt og grønt indeholder mange sunde vitaminer og mineraler, og bør tilbydes hver dag for ikke at risikere at din fugl bliver fejlernæret. Vil fuglen ikke med det samme tage det du tilbyder, må du prøve at tilvænne den langsomt. Skær evt. ned på frøene, mens du fodrer med frugt og grønt. Du kan tilbyde din fugl de fleste af de frugter og grøntsager, der kan købes i et almindeligt supermarked. (Undgå avocado som er en velkendt dræber.) Også eksotisk frugt er populært hos mange fugle. Frugt med skræl skal vaskes grundigt. Appelsin og banan kan også serveres uskrællet, i så fald skal det være økologiske frugter.
Frø skal naturligvis tilbydes hver dag. Hvis fuglen kun tager de fedtholdige frø (solsikke, safflor mv.), gives kun en begrænset mængde frø pr. dag. Giv en almindelig blanding der passer til arten.
Bland gerne forskellige ingredienser i foderblandingen, for at få den til at se mere indbydende ud og være mere varierende. F.eks. økologisk müesli, tørret frugt, pinjekerner, rosiner mv. Opbevar helst frøene tørt. Hvis der går møl i blandingen (frøene er klumpet sammen og har spindelvævstynde tråde) kan den fryses ned i 24 timer, og serveres ved stuetemperatur. Hirsekolber er meget fedende og bør kun tilbydes engang imellem. Pas på jordnødder med skal – der kan gemme sig svampesporer i skallen.
Frisk vand skal være tilgængeligt døgnet rundt, og bør skiftes 1-3 gange om dagen efter behov – så der ikke dannes colibakterier.
Pleje
Badning bør ske minimum to gange om måneden – tilbyd gerne fuglen badevand oftere. Nogle fugle kan bedst lide at bade i en underskål med vand der dækker deres fødder når de står i det, mens andre bedre kan lide vandstøv fra en forstøver.
Negleklipning bør kun ske, hvis neglene på fuglen er forvoksede. Hvis fuglen har naturgrene med bark, og evt. en flise i bunden af buret den kan gå på, vil neglene som regel altid være naturligt trimmede. Hvis du alligevel skal klippe negle på fuglen, bør det ske med en neglesaks til hunde og katte, eller en speciel neglesaks til fugle. Gør det selv, eller få en anden til det hvis det er på en tamfugl. Fugle har en utrolig imponerende hukommelse, og kan ofte huske dårlige oplevelser med bestemte mennesker.
Øvrigt
Giftige emner i hjemmet bliver konstant diskuteret. Som udgangspunkt bør du undgå flg. fødeemner: Avocado, rabarber, oliven, aubergine, asparges, chokolade, koffein (te, kaffe, cola), mælkeprodukter (kan dog tåles i meget små mængder) og alkohol. Pas også på især flg. potteplanter: Primula, azalea, rododendron, klematis, lobelia, tobaksplante, hortensia, mistelten, kristtjørn og julestjerne. Blomster: Anemone, erantis, vintergæk, tulipan, påske/pinseliljer, hyacint og liljekonval. Småtræer/buske: Enebær, taks, efeu, vedbend, guldregn, blåregn og buksbom, samt alle arter af prunus (abrikostræ, kirsebærtræ og blommetræ).
Motion og flyvetræning er nogle af de vigtigste faktorer i et fugleliv, så medmindre fuglen bor i en (stue)voliere, eller et stort bur, bør fuglen komme ud og bevæge sig hver dag. Husk at fugle gnaver i tapeter, møbler og ledninger, så du er nødt til at være opmærksom, når fuglen er ude.
Søvn er vigtigt for alle fugle, og de fleste fugle sover naturligt 10-12 timer. Det kan være svært at tilbyde herhjemme, specielt om sommeren, men hvis du lægger et tæppe over buret, vil fuglen tro at det naturligt er mørkt og sætte sig til at sove. Lad fuglen få ro, når tæppet er lagt på. Du kan også sætte fuglen over i et separat bur, hvor der er stille hele aftenen og natten.
Lys om dagen er ligeså vigtigt som mørke om natten. Sollys har en væsentlig effekt på alle fugle, og fugle der ikke har mulighed for at optage den daglige sollys (og den kan ikke optages gennem vinduesglas) bør tilbydes kunstigt UV lys.
Internettet er en oplagt kilde hvis du får problemer, eller har brug for gode råd.