Latin: Cacatua moluccensis
Moluk kakaduen er den største af de hvide kakaduer. Moluk kakaduen kan ikke købes hos dyrehandleren, da den er på CITES liste 1. Hvis man køber en danskopdrættet fugl, må man regne med at skulle betale 20.000 kr. eller mere (2006).
Kendetegn
Farven er hvid eller laksefarvet med en bred og lang koralrød top, der til dels er dækket af fjer, som er hvide eller laksefarvet. Man ser derfor mest den flotte koralrøde top når den er løftet. Undersiden af sving- og halefjer er gul.
Den er ca. 52 cm lang og vejer omkring 800 til 900 gram.
Øjnene er sorte (han) eller rødbrune (hun) med blå ring omkring.
Hunnen kan desuden kendes på at dens næb er mindre end hannens.
Næb og fødder er sort, men fremstår som mørk til lys grå på grund af det hvide støv, fuglen afgiver i rigelige mængder af.
Molukken er ret bred i forhold til de andre kakadue arter.
Alder
De ældst kendte Moluk kakaduer er en på 80 år, som levede i London Zoo, en på 85 år, som levede i San Diego zoo og endeligt en på 125 år, som boede privat hos en ejer i England.
Så det er virkeligt en fugl for livet. Hvis vel at mærket, man passer godt på den.
Pasning og adfærd
Moluk kakaduen kan betegnes som et af de mest kælne kæledyr.
De kan larme som en jetjager, der suser forbi ens vinduer. Deres skrig kan nærmest betegnes som en trille. Utroligt smuk, men høj.
Molukken støver meget på grund af det talkum, som den udskiller. Så man skal nok passe på med at anskaffe sig sådan en, hvis man har astma, eller måske er allergiker.
Det er en god idé, at bade fuglen mindst en gang om ugen. Som reglen elsker den at bade somme tider i rigtigt lang tid.
Hannerne bliver meget aggressive, når de er i ynglestemning. I fangenskab er det ofte sket, at de har dræbt deres mage. Det kan meget vel væres dens ejer, det går ud over, hvis den ikke har nogen hun.
Det er klogt at vænne sin Moluk kakadue til at blive holdt i tæerne, så den altid ved hvem, der bestemmer. De vil meget gerne være ’herren’ i huset, og kæmper indædt for den plads. Du skal sørge for, at rangordenen er dig, molukken og derefter resten af familien.
Lad aldrig børn være alene med en Moluk. Fordi en Moluk let lader sig rive med af voldsom leg. Deres bid er ikke noget, du ønsker skal gå ud over børnene, eller voksne for den sags skyld.
Molukken er absolut ikke en let fugl, at have med at gøre. De er helt fantastisk intelligente. Deres følelsesliv er meget bredt. Når de føler noget, så gør de det meget. Altså meget glad, meget ked af det, meget vred og sådan kunne jeg blive ved.
Det er meget vigtigt, at man forsøger, at forstå deres signaler, og reagerer på dem. Det er den bedste måde, at holde dem glade.
De skal have plads, masser af plads. Deres voliere skal være meget stor. På den måde er det lettere for dem, at få brændt al den megen energi af, som de har.
De er meget aggressive tyggere, så de skal have masser af grene og andet, som de kan bide i stykker. De har i øvrigt brug for masser af legetøj. De har hurtigt fået tilfredsstillet deres nysgerrighed på legetøjet, så det er om, at skifte meget ofte. Alt, hvad der ikke er farligt for dem, kan bruges. Småbørnslegetøj, gerne det der kan give lys og lyd fra sig, er virkeligt godt. Men pas på, det skal være ufarligt for molukken, når den tygger legetøjet itu.
Det går ikke an, at lade en Moluk kakadue sidde alene hjemme hver dag. Den skal have liv omkring sig. Den er et flokdyr, og den har brug for sin flok. Sørg derfor for, at den har en artsfælle, eller at du kan gå hjemme hos den. En familie med fuldtidsarbejde, harmonerer ikke godt med en Moluk.
De er fulde af liv, men de sidder også stille og holder øje med verden, ofte i flere timer i træk. Forstyr den ikke, når den sidder der og bare sidder. Vent med at tage den ud og lege med den, til den selv vil.
Summa summarum, masser af plads, tid, tålmodighed, kærlighed, legetøj og ro er et must for molukken. Alternativet er en skrigende, bidende og/eller fjerplukkende ulykkelig fugl.
Den lykkelige Moluk kakadue er den bedste ven man kan få. Den er blid, kærlig og ikke mindst sjov at være sammen med.
Moluk hannen kan være meget aggressiv i yngleperioden. Den forsvarer sin mage og rede med hele sin lille krop og næb. Men så snart den er ovre det, så er den igen sig selv, ååååhhhh så dejlig.
Molukken har et kraftigt næb, som sagtens kan ’klippe’ en barnefinger over.
Generelt harmonerer den fint sammen med andre af sin egen art, eller andre store papegøjer. De skal blot have masser af plads, så de kan gå for sig selv, når de har behov for det.
Udbredelse og levevis
Moluk kakaduen har sin oprindelse i Indonesien, på Moluk øerne. Her lever de i store, mere eller mindre, åbne skove. De er også at finde i høje træer i sump områder.
De er meget sky over for mennesker.
Moluk kakaduen er en truet art. Man regner med, at der findes omkring 110.000 vildt i naturen. Man forsøger, at øge bestanden, men de indfødte er ikke holdt op med at fange dem med salg for øje.
Molukken lever af frugt, frø, bær, nødder og insekter og larver. De holder meget af unge kokosnødder, som de åbner og drikker mælken fra og spiser de bløde bestanddele af.
Opdræt
De yngler antageligt i juli måned. Deres reder laves i 25 meter høje, døde træer. De lægger normalt 2 æg.
Det tager 29 dage før æggene klækker. Herefter tager det 14 – 15 uger før ungerne kan flyve.
Kilder
http://www.ckcbirds.co.uk/moluccan.htm
http://www.arndt-verlag.com/