Papegøjesyge

Denne sygdom kaldes flere ting: psittacosis, chlamydiosis, ornithosis og det mere populære “papegøjesyge”. Sygdommen skyldes en infektion med en clamydiaorganisme, der hverken er en bakterie eller et virus. (og heller intet har at gøre med sygdommen clamydia hos mennesker ) Det er en meget almindelig sygdom hos alle papegøjefugle; men visse arter som eksempelvis kakaduer ser ud til at være ret resistente overfor infektion med sygdommen. Det er vigtigt at være opmærksom på, at denne sygdom kan overføres til mennesker Symptomerne kan i så fald beskrives som “influenza-lignende” med feber, hovedpine, forkølelse og generelt ubehag; så vær obs på denne mulighed, hvis du får influenza. Papegøjesyge er anmeldelsespligtig; dvs myndighederne skal underrettes om evt. tilfælde.

Der er mange symptomer: problemer med åndedrættet, nysen, løbende øjne/øjenbetændelse, bihulebetændelse/tilstoppede næsebor, vægttab, lysegrøn diarrhoe, leversygdom. En fugl kan være rask smittebærer i årevis og så kan sygdommen pludselig bryde frem; f.eks. under stressede forhold. Sygdommen spredes gennem fuglens klatter samt gennem luften – så den er meget smitsom.

Forebyggelse og behandling: Sygdommen kan diagnosticeres ved en blodprøve. Sygdommen kan behandles, men behandlingen er langvarig og har ingen indflydelse på, om fuglen bliver smittet igen. Når man anskaffer en ny fugl kan det anbefales at holde den i isolation samt få undersøgt dens klatter (screening) for at konstatere evt. sygdom.

Diagnosticering og behandling af denne sygdom er et af de mest kontroversielle aspekter indenfor fuglemedicin idag. Der foregår omfattende forskning så der kommer jævnligt nye anbefalinger. Spørg din dyrlæge.