Pellets giver livskvalitet

 

Jeg er af den mening, at man skal forske meget mere i at gøre livet spændende for fuglene – også når de spiser. Lidt i stil med aber som selv skal “fiske” deres foder ud af træstammer. I dag er det alt for nemt – de får det hele serveret på et sølvfad – og endda i rigelige mængder.

Og det er der hele tiden. Det er altså naturstridigt. Imidlertid er jeg af den mening, at det psykiske aspekt i at anvende pellet og frøfoder er det samme. Med hensyn til frugter og grøntsager er der det med farverne, som virkelig har betydning for fuglene.

Derfor anbefaler jeg heller aldrig 100 % pellet-foder – jeg anbefaler 75 % pellets og 25 % frugter/grøntsager.

M.h.t. variation og ernæringsmæssigt indhold dette: Pellets er så varieret sammensat, at ” intet ” hjemmelavet foder kan matche. Vi må erkende, at vi ikke kender fugles behov i detaljer, men der er efterhånden så mange års erfaring med anvendelsen og forskningen, at jeg godt tør sige, at de gode typer pellets langt overstiger den foderkvalitet, som 99 ud af 100 danske fugleholdere kan præstere.

Man har allerede forsknings-resultater, som viser at både overlevelse, livskvalitet og avlsresultater bliver bedre ved fodring med pellets.

Danske fugleholdere med papegøjer regner ofte med, at der skal smutte en fugl engang imellem, og bliver de 15 – 20 år så er det fint. Det er det ikke, de SKAL blive 50 år når de passes og fodres godt. Det bliver de på pellets + lidt andet – de fleste i hvert fald.

Jeg har sagt det så tit – at de fleste danske hobbyfugle ikke overlever, fordi vi er gode ved dem – de overlever, på trods af det vi gør.

Om konserveringsmidler

Jeg har beskæftiget mig meget med emnet fodring af hund og kat. Her har man haft de samme bekymringer om mulige bivirkninger.

Lad mig sige det helt klart, der er aldrig beskrevet bivirkninger på noget dyr i den veterinære litteratur. Aldrig ! Det er tværtimod sådan, at indholdet af gode konserveringsmidler er alfa og omega, hvis man skal bevare kvaliteten på en større mængde foder – ja bare en sæk.

Specielt når jeg har set, hvordan meget foder opbevares. Ellers harskner fedtet ( kræftfremkaldende ), og de fedtopløselige vitaminer ødelægges.

Smarte fabrikanter har udnyttet ” tiden ” – folks angst for tilsætningsstoffer – til at fremhæve deres produkter, som indeholdende enten ingen eller naturlige konserveringsmidler. ” Ingen ” er værdiløst, med mindre det spises direkte, når det kommer ud af maskinen.

” Naturlige ” er ikke nær så holdbare som f.eks. ethoxyquin – de kan oftest ikke holde foderkvaliteten, i den tid det angives.

Det er selvfølgelig bedst at undgå alle kemikalier. I praksis er det ikke muligt med pellets, som har så mange andre kvaliteter – og som sagt – der er aldrig påvist bivirkninger.