Risfugl

Latin: Padda oryzivora

Risfuglen, eller javaspurven, stammer oprindeligt fra Java og Bali. Her lever den i rismarker, mangrover o. lign. Mange landmænd ser på risfuglene som skadedyr, når de i store flokke kommer og plyndrer rismarkerne.
Den er efterhånden forholdsvis udbredt herhjemme, og ses i mange volierer sammen med diverse andre finker. Hannen af denne art synger utrolig smukt.

Den typiske pris ligger på ca. 100 – 200 kr. stk.

Udseende

Risfuglen kan fås i en grå, hvid eller lysebrun variant.
Den grå risfugl, som er det største medlem af den gruppe (15 cm), har grå vinger, bug, bryst og ryg. Overgumpen, overhalefjerene, halen og svingfjerene er sorte, mens underhaledækfjerene og lårene er hvide. Næbet er gult og rødt. Panden, nakken, issen og struben er sort. Kinderne er hvide.
Den generelle synlige kønsforskel er, at hannen er kraftigere i kropsbygning og lidt større end hunnen. Næbbet er hos hanfugle i god kondition også kraftigere farvet end hos hunfugle. Det er kun hannen der synger, i øvrigt meget smukt.

Alder

Risfuglen bliver normalt mellem 9-11 år.

Pasning og adfærd

Trods risfuglens kraftige næb er den ikke aggressiv overfor andre fugle. Den kan fint enes med f.eks. græsparakitter, nymfeparakitter eller svaleparakitter, men ses også gerne i selskab med andre finker.
Den daglige kost består af parakit- undulat- og kanarieblanding samt frugt og grønt. I yngletiden gives samme blanding også som spiret. Den tilbydes desuden æggefoder og melorme.

Et par risfugle trives fint i et kassebur 1,2×0,8×0,6 m. I voliere kan den holdes i små flokke, og ofte vil kun det dominerende par yngle. Artsfæller vil ofte stimulere yngleaktiviteten.

Udbredelse og levevis

Dens naturlige udbredelse var førhen Java og Bali. Mennesket har dog ført den til andre øer i Indonesien, samt til fastlandet over hele verden, (bl.a. Philippinerne, Africa, Australien, Japan, Taiwan, Miami)

Opdræt

Hannen udfører sit parringsspil ved at holde et strå i næbbet og så hoppe på pinden foran hunnen.
Risfuglen ynder at bruge græsstrå til redebygning og bygger gerne en rede inden i en undulatkasse.
Volieren må gerne fyldes med forskellige buske og grene, for at give fuglene tryghed og ro til at yngle.
Hunnen lægger 4-6 æg, der udruges efter ca. 13 dage. Ungerne er derefter flyvefærdige som ca. 27 dage gamle.
Risfuglen kan godt overvintre ude, bare den kan søge ly for regn og blæst.

Slægtede arter og mutationer

Fås også i mutationer Isabel pastel, ino og agat

Kilder

Risfuglen i natur og fangenskab af J. Møller Hansen
Aschehougs store bog om Fugle i bur og voliere
www.javafinch.co.uk