Latin: Poicephalus Rufiventris
Rødbuget brunpapegøje tilhører slægten Poicephalus, også på dansk kaldet afrikanske langvingepapegøjer. Navnet langvingepapegøjer har de fået, fordi deres vinger er forholdsvis lange og når helt udover halespidsen, i modsætning til de fleste andre papegøjer hvor vingerne kun lige akkurat når til overgumpen. Rødbuget Brunpapegøje er et af de mest farvestrålende medlemmer af familien, og der er endvidere tydelig kønsforskel. Pga. deres dygtige flyveegenskaber bør de ikke holdes som tamfugle indendørs, men derimod i en voliere på min. 2 meters længde.
Prisen på et voksent par ligger på omkring 4000 kr. Unge fugle kan erhverves til ca 1500 pr stk.
Udbredelse
Fra det centrale Ethiopien og sydlige del af Somalia gennem den østlige del af Kenya til det nordøstlige Tanzania.
Udseende
Rødbuget brunpapegøje er ca. 22-25 cm i længden.
[symple_column size=”one-third” position=”first”]
Hannen
Vinger, ryg og fra hovedet ned til det øverste er brystet er gråt, med en brun nuance. På brystet og under vingerne er den orange (gulerodsfarvet). Sving og halefjer er sorte, med et brunligt skær. Over og underhale limegrøn med lyse kanter, fødderne er grå, næbbet sort og iris mørk orange til rød.
[/symple_column]
[symple_column size=”one-third” position=”second”]
Hunnen
Ligner hannen, bortset fra brystfjerene, som er gråt med en brun nuance i, nogle individer kan dog have en svag orange tone i det grå.
[/symple_column]
[symple_column size=”one-third” position=”last”]
Ungfugle
Ligner hannen når de viser sig ude af redekassen for første gang, dog med en anelse finere hovedform og en mørk iris. Nogle opdrættere mener at kunne skelne han og hununger fra hinanden, ved første øjekast, da hanunger har tendens til et orange pandebånd, og desuden også vil være kraftigere farvet, men nogle opdrættere har også hununger der kan være kraftigere farvet, så metoden er ikke helt pålidelig. Derfor er den sikreste måde at kunne skelne kønnene fra hinanden, ved at vente til de farver ud i 6 mdrs alderen.
[/symple_column]
[symple_divider style=”fadeout” margin_top=”20px” margin_bottom=”20px”]
Alder
Levealderen skønnes til at være 20-25 år men det kan ikke afvises at de kan blive ældre. Fugle i avl vil formentlig stoppe med at yngle når de er 15-18 år gamle. En lille bonusoplysning jeg har fundet frem til, er at hannen fra det danske førsteopdræt formentlig eksisterer stadig. Han skulle ifølge beregninger have været i DK i 23 år og dette tal er fra år 2000 så hvis det stemmer overens, er det muligt at han idag er over 30 år, men jeg har desværre ikke kunnet finde frem til om han stadig lever.
Pasning og pleje
Da det er meget aktive fugle og hurtige flyvere, bør de holdes i voliere med et abolut min. mål på (h*b*l)= 2m*1m*2m. Da de fugle vi har i Danmark i dag er akklimatiserede, er det ikke nødvendigt med en voliere der opvarmes om vinteren, men hvis de vælger at yngle om vinteren, hvilket de fleste gør, er det tilrådeligt at det er muligt at opvarme den. Under alle omstændigheder er det nødvendigt at de har et indelukke hvor de kan komme i læ og tørvejr. Med hensyn til fodring skal de gerne have en alsidig papegøje blanding, evt. en papegøje- og parakitblanding i blandingsforholdet 50:50. Udover det tørre frø vil det være nødvendigt med en god papegøjespireblanding der er forspiret i 24 timer, samt lidt frugt og grønt som eksempelvis æbler, gulerødder etc., og selvfølgelig friskt vand dagligt, samt vitaminer og mineraler efter behov.
Adfærd
Den Rødbugede brunpapegøje er som de fleste andre i poicephalus slægten forholdsvis sky, og det må man selvfølgelig tage den hensyn til når man anskaffer sig den. Et dejligt dunkel inderum er noget de synes om, og hvis man ikke er typen der vil sidde og kigge på sine fugle hele dagen, kan man give dem en kasse de kan kravle i hvis de bliver skræmt. Det er noget de bliver hvis der er fremmede der viser sig. Med ejeren kan de godt udvikle en fortrolighed, men ikke sådan at de bliver tamme.
Med hensyn til deres stemmeytring er de ikke så højrøstede som f.eks Amazon papegøjer, så de er til at holde i en almindelig villahave, uden at få klager fra naboerne.
De kan hvis de bliver skræmt udstøde noget i retning af et højt fløjt, hvorimod et par der er glade for hinanden siger nogle pludrelyde, alt imens de plejer hinandens fjerdragt.
Hvis de derimod slår noget der lyder som et smæld med tungen, er det simpelthen en advarsel til konkurrenter om, at ”her kommer jeg så pas på”.
Som tamfugle er de ikke anbefalelsesværdige, simpelthen fordi de er små fugle med et kæmpe temperament. Mange beskriver dem som fugleverdenens små terrier og for de flestes vedkommende holder det stik, men der er selvfølgelig undtagelser, men det er på eget ansvar hvis det forsøges.
[symple_column size=”two-third” position=”first”]
Opdræt
Der anvendes en lodret kase med målene 25*25*60 cm.
Der lægges op til 4 æg, som udruges på ca. 28 dage. Der vil gå ca 8 uger inden ungerne forlader kassen. Efter de har forladt kassen, påregnes 4 uger inden de er selvstændige. Held med opdræt betinges af at der etableres ”sympatipar”. Fuglene skal helst være 3 år gl. inden man forsøger første gang.
[/symple_column]
[symple_column size=”one-third” position=”last”]
Slægtede arter og mutationer
”Lys”Rødbuget Brunpapegøje (Poicephalus rufiventris pallidus) Skulle eftersigende være mere lysebrun på den forreste del af hovedet. Brystet skulle eftersigende være i en lysere orange tone, men da arten ikke er fundet særlig mange steder, og man desuden ikke kan skelne de 2 arter i fangenskab, er det tvivlsom om den eksisterer.
[/symple_column]
[symple_divider style=”fadeout” margin_top=”20px” margin_bottom=”20px”]
Interessegruppen
Her i Danmark har vi en interessegruppe der stambogsfører alle tilgængelige arter i poicephalus slægten, heriblandt er den Rødbugede Brunpapegøje også. Nuværende og fremtidige ejere af den Rødbugede brunpapegøje opfordres hermed til at kontakte stambogsføren, hvis man er interesseret i ikke bare denne fugl men også resten af slægten. Der er også plads til dig dine fugle. Se mere på www.african–parrots.dk
Kilder
Afrikanske Langvinge papegøjer af Morten Johansson
Hjemmesiden: www.African–parrots.dk