Rosa kakadue

Latin: Eolophus roseicapillus

Den rosa kakadue er en utrolig smuk papegøje, der nok er en af de mest almindelige papegøjer i naturen, set på dyrkede marker og i parker og haver i byområder.

I fangenskab er det en rimelig populær papegøje, dog er der eksportforbud på rosa kakaduer, hvorfor den er mere sjælden blandt opdrættere. Prisen ligger på ca. 5-8.000.

Udseende

Fuglen er ca. 35 cm lang og vejer 300-400g. Dens hals, mave og nederste del af hovedet er rosa (ungens rosa er mat, men bliver kraftigere med tiden), mens overryggen, vingerne, gumpen og nederste del af bugen er forskellige nuancer af grå. Panden og issen er hvid ligesom toppen. Toppen er bred og meget kort. Næbbet er hornfarvet og benene grå.

Rundt om øjnene har den rosa kakadue en ring af bar hud, som kan være henholdsvis mørkerød, eller grå – dette, alt efter hvilken underart der er tale om.

Der er ingen tydelig kønsforskel, men hannens iris er som regel sort, mens hunnens kan være ligefra rødbrun til kraftig rød.

Alder

40-50 år

Galah (Eolophus roseicapilla)
Galah (Eolophus roseicapillus)

Pasning og adfærd

Den rosa kakadue har, ligesom andre arter af kakaduer, meget fjerstøv. Dette har utrolig meget at sige i den daglige omgang, da det kræver flere udluftninger end almindeligt.

På trods af størrelsen på dens næb, kan den bide meget hårdt. Af natur er fuglen kendt for, i forvejen, at bruge sit næb meget mere end visse andre arter. Dette kan hurtigt udvikle sig til groft bideri, hvis ikke det stoppes.

Den har et meget skingert skrig, og udbryder en række skarpe skrig når den bliver skræmt.

Rosa kakaduer bør holdes i forholdsvis store bure (eller volierer), med hyppig adgang til daglig flyvning. Fuglene er meget nysgerrige og legesyge, så de skal beskæftiges dagligt, for ikke at gå hen og blive skrigere.

I dyreforretninger er den meget populær, da den generelt ikke tilknytter sig ét bestemt menneske, men er glad for at have kontakt til flere forskellige.

Rosa kakaduer i træ, Australien

Udbredelse og levevis

I naturen lever rosa kakaduer i det åbne australske landskab, hvor de i flokke på flere hundreder, plyndrer marker med kornafgrøder, eller søger føde i savannens træer. Fuglene ses også tit i byområder hvor de bygger rede i haver og parker.

Rosa kakaduer æder oftest frø, korn, nødder, skud, bladknopper og insekter. Fuglene har nemt ved at tage på, og risikerer, hvis deres kost er for fed og motionen for sjælden, at få lipomer. Bedre kendt som fedttumorer. Tumorene dannes ofte ved gattet, hvor de kan vokse sig meget store. Derfor skal fuglene, i fangenskab, have rig mulighed for motion, og desuden fodres med en rimelig fedtfattig kost.

Rosa kakadue
Rosa kakadue

Opdræt

Der lægges 2-5 æg, som udruges af hannen og hunnen i løbet af 25 dage. Ungerne forlader reden ca. 8 uger senere. Reden bygges ofte i et hult eucalyptustræ.

I løbet af 2-3 år kønsmodnes ungerne, og herefter kan de nogenlunde kønsbestemmes udfra deres iris’ farve.

Rosa kakaduer er ofte meget ynglevillige i fangenskab.

Slægtede arter og mutationer

Af underarter findes
Eolophus roseicapillus (østlige)
Eolophus assimilis (vestlige)
Eolophus kuhli (nordlige)

Rosa kakadue

Kilder

www.lars-bodin.dk
www.pacifier.com
Opslagsbogen Papegøjer, 1997
Papegøjebogen, af Kurt Enehjelm