Du skal bruge:
250 g. mel bestående af:
1 skefuld sojamal, 1 tsk. Rismel, 1 tsk. majsmel, 1 tsk. Boghvedemel, 1 tsk. finmalet tangmel, tsk. rejemel ubleget kemikaliefri hvedemel indtil vægten er 250 gr.
200 g. majs eller solsikkeolie
150 g. honning
50 g. melasse
4 æg
Dejen tilberedes og bages som alm. sandkage.
Kan skæres i skiver efter behov og fryses i portioner. Kagen kan også anvendes i blandingen med frugt og grønsager. Et værdifuldt foder fås, ved umiddelbart før fodring at tilsætte rå gulerodssaft, samt et par dråber koldpresset tidselolie. Olien øger blandingens holdbarhed, samt letter optagelsen af gulerodssaftens vitaminer i tarmen. Desuden indeholder tidselolie meget e-vitamin.
Der må ikke tilsættes hårdkogt æg, da det så bliver for proteinholdig, og det kan give bumser og cancer.
Jeg har en gammel kaffekværn, hvor jeg maler forskellige frø blandinger og tørrede rejer mm. som så kommes i blandingen.
Af sukker bruger jeg honning, druesukker og sommetider syltetøj. Æggene passer jeg til, så der er 4 stk. pr. 250 g. mel. Derudover ca. 300 g. reven gulerod, 250 g. rosiner 500 g. Rønnebær, 500 g. Hyldebær, 500 g. renset hakket hyben evt. lidt blomsterpollen hvis jeg har det. Til sidst blandes der havregryn i så meget den kan “trække”.
Hele blandingen kommes i en bradepande og bages ved 175 g. i ca. 75 min. Når kagen er lunken smuldrer jeg den mellem fingrene, for så er den nem at bruge når jeg tager den op af fryseren.
Af den sidste portion jeg bagte blev der 5,7 kg. Og det kostede ca. 55,- kr. – altså 10,- kr. pr. kg., når man ser bort fra el, sved og så æggene, som jeg henter i eget hønsehus.