Tæmning af fugle

Du skal tage det stille og roligt og lade fuglen komme til dig i sit eget tempo. Ingen hurtige bevægelser, høje lyde, råb eller lignende omkring fuglen, og pres ikke fuglen for meget. Sæt dig ned og læs i en bog mens fuglen er ude. Sid evt. med en godbid – til mindre papegøjer kan en hirsekolbe være en god ting. Snak med fuglen, uden at kigge på den. Efterhånden vil fuglen blive nysgerrig og komme tættere og tættere på.

Den bedste måde at gøre fuglen tryg på er at lade fuglen komme i sit eget tempo; og samtidig bruge meget tid på at småsnakke med fuglen, og blot være i nærheden af den – uden at fokusere på at få fuglen på hånd. I starten er omgivelserne meget spændende at undersøge; pynteting og udforske verden etc. Når der er tjek på omgivelserne og den kender sit “territorium”, falder den mere til ro, når den er udenfor buret; og så vil den søge dig. Samtidig er det en god ide at træne fuglen i buret i små omgange, med at prøve at få fuglen til at gå op og ned af hånden og rose den samtidig. Det er bedst at træne mange gange i kort tid end lave lange forløb. Også bare det at sidde helt tæt på buret og snakke, læse højt eller lignende hjælper med at gøre fuglen tryg.

Efterhånden som fuglen bliver mere og mere tryg ved dig, kan du tage den på hånden og bære den rundt. Mange fugle vil i begyndelsen også helst sidde på skulderen eller hovedet, hvor de hurtigt kan stikke af hvis det bliver farligt. Når fuglen vil gå på din hånd, kan du langsomt fortsætte med at vænne fuglen til at blive rørt af dig. Stryg fuglen over bugen og fødderne. Hvis du gør det helt rigtigt, vil du efter hård træning have den mest tillidsfulde fugl der både vil lege og nusses af dig.

Det kan næsten altid anbefales at have flere fugle sammen. Specielt hvis den enlige fugl skal sidde mange timer alene i buret, kan det anbefales. Både hanner og hunner kan enes hos de fleste arter. Vær dog opmærksom på at det kan være sværere at få to fugle tamme samtidig. Hvis du vælger to, så hav dem adskilt, indtil de hver især er tæmmet. Bemærk at hvis du har én tam fugl og en vild, kan den vilde let påvirkes af den tamme til at gå hurtigere frem.

94 Comments